czwartek, 16 października 2014
Zbrodnia i wina Sensacyjny przewodnik po winach świata Michał Bardel
Zaciekawiła mnie ta książka, ponieważ temat jest potraktowany zupełnie inaczej. Nie będzie to klasyczny, nudny dla laika, przewodnik po winach, z którego nic nie zrozumiemy i nie zapamiętamy. To będzie opowieść pełna sensacyjnych wydarzeń, powiązanych z tym jakże szlachetnym trunkiem, bo czyż dla dobrego wina nie popełnia się zbrodni? Nie kłamie się, nie oszukuje? Autor odkryje przed nami mroczne tajemnice winnic podróżując po całym świecie i zaintryguje historiami jakże interesującego duetu.
Michał Bardel jest osobą, która doskonale na winach się zna. Książkę napisał rozbudowując gotowe już swoje wcześniejsze publikacje: eseje, artykuły, felietony, które ukazały się w magazynie "Czas wina". Obecna forma jest moim zdaniem bardzo dobrą publikacją, która potrafi zaciekawić czytelnika, nie jest bowiem napisana z patosem i wymuszeniem. Autor nie jest pozbawiony poczucia humoru, a jego styl pisania charakteryzuje się niesamowitą lekkością, dzięki czemu jego propozycja literacka wciąga nas i czytamy ją z zainteresowaniem. Słuchamy rad związanych z tym, gdzie kupić dobre wino, jak je wybrać, czym się sugerować?
Autor zaraża nas swoją niezwykłą pasją, podróżujemy wraz z nim w miejsca, w których wytwarzane są najdroższe, najbardziej pożądane wina, delektujemy się smakiem i zapachem, a tak naprawdę to tylko nabieramy ochoty na skosztowanie tego rodzaju alkoholu.
Wino może stać się pretekstem do popełnienia zbrodni i o tym również jest ta książka. Ma to swój urok i nutkę tajemniczości, chcemy zabawić się w detektywa i poznać sekrety ludzi bogatych, wpływowych. Całość polecam, czyta się niebywale szybko i z ogromnym zainteresowaniem, a przy okazji wiele możemy się z tej publikacji dowiedzieć, nauczyć, jak chociażby tego, że wino jest rodzajem "sosu, lubrykanta dla naszych potraw". [1] Ja o tym nie wiedziałam, a Wy?
Dziennikarz zwraca też naszą uwagę na to, że w Polsce wino pija się dla rozluźnienia, nie stosuje się go jako dodatku do jedzenia, jak w innych krajach. Trunek ten powinien być wszakże traktowany jako "nieodzowny w wytwornej kuchni dodatek do tego, co znajduje się na talerzu." [2]
Książeczka zaopatrzona jest również w słowniczek pojęć związanych z winem i w słowniczek szczepów winogron.
[1] fragment pochodzi z publikacji "Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata" Michał Bardel, strona 195
[2] tamże, strona 195
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierwszy raz spotykam się z tego typu książką, bardzo ciekawy temat - wino. Zainteresowałem się dziełem Pana Michała, myślę, że w przeciągu kilku dni postaram się zakupić książkę i przeczytać co ciekawego autor ma nam do opowiedzenia. Wie ktoś czy może jest dostępna wersja elektroniczna?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo się ciesze, że zainteresowała Pana ta książka, kupić ją jako e-book można na woblink.com :)
UsuńOoo!!! To mnie zaciekawiłaś tą propozycją
OdpowiedzUsuńMoże byc ciekawa :) Taka inna niż wszystkie :)
OdpowiedzUsuń