A ja ogóreczki, fasolka, jagody, śliwki.. A dziś zostałam obdarzona przez Babcię pięcioma olbrzymimi cukiniami i właśnie się zastanawiam, czy znajdzie się jakiś ciekawy przepis, żeby je jakoś zaprawić, czy niestety się zmarnują.. Bo nie jesteśmy w stanie przejeść na raz takiej ilości...
Leczo 3 papryki 1 cukinia 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 pomidory 4 łyżki oleju sól,pieprz,pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta chili Cebule kroimy w kostkę,pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy,czosnek drobno siekamy.Pozostałe warzywa kroimy we większą kostkę. Cebule dusimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukinie i paprykę. Całość dusimy,szopka papryka zmięknie. Dodajemy pomidory i czosnek. Gdy składniki zmiękną doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakrecamy. Pasteryzować 30-40 min w temp 90°
U mnie to samo, głównie ogórki i fasolka :)
OdpowiedzUsuńfasolka by mi się przydała :)
UsuńBędzie czym zagryzać dobrą lekturę. ;)
OdpowiedzUsuńnie wiem, czy się załapię na konsumpcję, bo moje dzieci uwielbiają ogórki ;)
UsuńJa teraz ogórki i fasolkę.
OdpowiedzUsuńOgóreczki uwielbiam jeść,zaprawiać może niekoniecznie,ale jak się chce jeść to nie ma wyjścia ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nie przejmuj się! U mnie to samo! :)
OdpowiedzUsuńU mnie po akcji dżemy i ogórki jest akcja cukinia ;)
OdpowiedzUsuńJa też podobnie i niekoniecznie weekendy
OdpowiedzUsuńMoja mama też podobnie teraz spędza czas :)
OdpowiedzUsuńA ja ogóreczki, fasolka, jagody, śliwki.. A dziś zostałam obdarzona przez Babcię pięcioma olbrzymimi cukiniami i właśnie się zastanawiam, czy znajdzie się jakiś ciekawy przepis, żeby je jakoś zaprawić, czy niestety się zmarnują.. Bo nie jesteśmy w stanie przejeść na raz takiej ilości...
OdpowiedzUsuńMam fajny przepis na leczo do słoika
UsuńPani Ewo, może Pani poda? Będę wdzięczna :)
UsuńJutro rano napisze
UsuńLeczo
Usuń3 papryki
1 cukinia
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 pomidory
4 łyżki oleju
sól,pieprz,pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta chili
Cebule kroimy w kostkę,pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy,czosnek drobno siekamy.Pozostałe warzywa kroimy we większą kostkę. Cebule dusimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukinie i paprykę. Całość dusimy,szopka papryka zmięknie. Dodajemy pomidory i czosnek. Gdy składniki zmiękną doprawiamy do smaku. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakrecamy. Pasteryzować 30-40 min w temp 90°
Bardzo, bardzo dziękuję :))
Usuń:D
UsuńTypowa Polka :)
OdpowiedzUsuń